2019. okt 05.

Amikor a bajor és osztrák népviselet előkerül a jelmeztárunkból

írta: Mrssheperd
Amikor  a bajor és osztrák népviselet előkerül a jelmeztárunkból

Avagy: Szüreti felvonulás Alsópáhokon

 Alsópáhokon az idei évben is megtartották a szüreti felvonulást, amin mi iskolások is részt vehettünk.

Hajni néni 20 gyerek jelentkezését várta erre a hétvégi  mulatságra, de kicsit többen lettünk! J. Minden évben valami vicces ruhát viselünk ezen a napon. Idén az osztrák és a bajor viseletre esett a választás. A lányoknak nagyon jól állt a ruha, a hajfonat és a ruhához illő hajpánt. A fiúk ruházata kissé parádésra sikerült, s ez már az otthoni készülődés során kiderült:

                „-Anya, nem ér be a nadrágom!

                  -Dehogynem hiszen felpróbáltad!

                  -Hol az ingem?

                  -Odakészítettem szépen vasalva.

                  -Anya, ott csak egy női ing van!

                  -Az,az fiam, azt vedd fel! Ha kitűrjük, nem látszik, hogy kicsi a gatya.”

A probléma csak az volt, hogy az ingtől a nadrág sem látszott. Ekkor jöttek a házi praktikák (öv, biztostű, befőttesgumi……….).

Végre elindultunk otthonról.

A gyülekező most is a focipályánál volt. Ott várt minket a feldíszített teherautó. Szép lassan elkezdtünk felszállni, de újabb problémába ütköztünk, mikor Hajni néni harmincadiknak felszállt volna, már nem volt hely. Ekkor a picik a nagyobbak ölébe ültek.

 A hangulat már az indulás előtt is nagyon jó volt. Még, hogy nem a ruha teszi az embert? Mindenki lelkesen mesélte az otthoni készülődését. Kinek kicsi, kinek nagy volt a ruhája, de azért büszkén viseltük.

 A hagyományokhoz híven a mi autónk zárta a sort, mivel mi voltunk  a legifjabbak.  A közel 2 órás felvonulás alatt hol táncoltunk, hol énekeltünk. A dalok repertoárja széles volt, a népdaloktól egészen a mai modern zenékig. Ki mit tudott, azt énekelt.

A kocsin pogácsa és szomjoltásra üdítő volt. Este a rendezvény sátorban finom vacsorával vendégeltek meg minket. Nagyon jól éreztük magunkat, remélem jövőre is részt vehetünk a szüreti felvonuláson.

Dóber Anna és Dóber Bendegúz

Alsópáhok, 2019. szeptember 15.

kollazs9.jpg

 

 

 

 Még több kép: https://photos.app.goo.gl/gzzhRtmDMZ8dduhX6

Szólj hozzá

szüreti felvonulás 2019.09.15.