2021. júl 13.

EgészségHajó: EFOP tábor 2. hét

írta: Mrssheperd
EgészségHajó: EFOP tábor 2. hét

212845501_4176798389081147_1261788755518132298_n.jpg

 

 

 EgészségHajó - Avagy miért fontos az egészségünk?

A Nagykanizsai Tankerületi Központ támogatásával valósult meg a tanév zárását követő második héten az „EgészségHajó – Avagy miért fontos az egészségünk?” címet viselő napközis tábor. A tematikus hét programjai a Csodaszarvas Iskolai Közösségi Program projektjeként a tanulók számára ingyenesen elérhetőek voltak.

Elsőtől negyedik osztályig 25 tanuló élvezhette az élményekben gazdag hetet. Az öt nap alatt lehetőség adódott, hogy a különböző életkorú tanulók még jobban megismerhessék egymást.

A hét valamennyi élménye az egészség témakörhöz kapcsolódott.

Hétfőn Alsópáhokon voltunk. Vendéglátónk Tomonicskáné Kiss Andrea volt, aki szabadföldön és fólia sátrak alatt gazdálkodik. A bogyós gyümölcsök kóstolása egyenesen a bokrokról nagyon kedvelt része volt a délelőttnek, de még a cékla levelét is sokan megkóstolták, nem beszélve az erős paprikáról…

Kedden délelőtt Takácsné Kovács Erzsébet kolléganőmnél, Erzsi néninél sütöttünk majdnem hamuban sült pogácsát a hegyen. Igazi fával fűtött kemencében. A gyerekek maguk dagasztották és szaggatták a pogácsát. Ilyen alkalmakkor egyből kiderül, ki az, aki segít otthon és ki az, aki várja, hogy „ki sült-e a cipó, ki sült-e a cipó.” , vagyis a pogácsa.

Délután sem volt idő telefonozásra. Dóri néni – Németh Flóra és Németh Ádám anyukája, aki gyógytornász az egészséges gerincoszlop fontosságáról tartott foglalkozást. Megtanultuk, hogy mikor szomorúak és mikor boldogok a „porcik”. Voltak lufis feladatok, mászkáltunk négykézláb. Évközben is szívesen részt vennénk hasonló foglalkozáson. Rita néni különösen örült annak, hogy Dóri néni ezt a tudást, amit nekünk átadott, annak is köszönheti, hogy tud németül.

Szerdán a kastélyban voltunk. A szellemi egészségünk is fontos. A Festetics kastély múzeumpedagógusa, Iski Szilvia mesefoglalkozást tartott a kastélyparkban. Megismertük a kastély szellemét, Johanna Amália Emerenciát, Berkenyei Borókát a főkertészt, aki egy kismókus, Cserszömörcét, Rozmaringot, Leopoldot és Leontint és még sok más szereplőt, akik izgalmassá teszik a kastély életét.

Csütörtökön egésznapos kiránduláson voltunk. A fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpontban voltunk. Az interaktív kiállítás és a mozi nagyon tetszett mindenkinek. A játszótér pedig minden elképzelésünket felülmúlta. Jó lenne hasonló iskolaépület. A tetőn lehetett futni és gurulni is. Aztán a Kányavári szigeten voltunk. Még a vízbe is belemehettünk. Persze a piócák miatt óvatosak voltunk. A vadlúd családot szemmel láthatólag nem zavarta a sok ember.

Pénteken Körmöczy Tündi néni álomkertjében voltunk. Annyira sok mindent láttunk, hogy nem is gondolnánk a hétköznapokon az ebédlőbe menet, hogy ilyen kincseket rejt ez a kert, ami előtt nap, mint nap elmegyünk. Gyógynövényekkel ismerkedtünk, láttunk keleti és mediterrán kertet, kerti tavat, bambuszt irtottunk. Még a rúdtánc alapjait is kipróbálhatták a vállalkozó szelleműek. Ittunk „okosteát”.

Volt még sok-sok játék és érdekes feladatok, mint szóháló zöldség – és gyümölcsnevekkel. Készítettünk táplálékpiramist. Kézműveskedés is volt. Akinek volt kedve, táskát festhetett textilfestékkel. Gyönyörű egyéni alkotások születtek, amelyet emlékbe hazavihettek és egész évben használhatnak a gyerekek.

Mile Rita és Szitáné Mózer Veronika vezették a tábort. Szívvel-lélekkel segítették a hét programjainak sikeres lebonyolítását. Nagyon jó kikapcsolódást és pihenést kívánunk a szünidőre!

 képek itt

Szólj hozzá

EFOP 2.hét tematikus tábor