2023. már 19.

Március 15-i ünnepi megemlékezés

írta: Mrssheperd
Március 15-i ünnepi megemlékezés

2023. március 14-én délelőtt Alsópáhok község vezetése, az egyházak képviselői, az iskola vezetése valamint a tanulók közösen megkoszorúzták az 1848-49-es hősök tiszteletére az iskola bejárata mellett elhelyezett emléktáblát. Majd délután tartottuk ünnepi megemlékező műsorunkat. Az ünnepi beszédet Szálinger Balázs József Attila-díjas költő mondta. Beszédében Petőfit, mint embert igyekezett közelebb hozni a hallgatóság számára.

"Az egyik legkorábban készült magyarországi fénykép éppen Petőfi Sándort ábrázolja. Emlékszünk, hogy mi van a hóna alatt? Milyen ruha van rajta? Hogyan néz? Nem diadalittas, kivont kardú katonát látunk, hanem egy szelíd, vékony huszonéves fiút, könyvekkel a hóna alatt. Biztos vagyok benne, hogy a Petőfi-szobornak úgy adunk lelket, ha a benne élő emberre is kiváncsiak vagyunk. Ez az ember pedig mindenekelőtt egy könyvet hagyott ránk, egy versekkel és más művekkel teleírt, jó vastag könyvet."

Az ünnepi műsorban a felső tagozatos tanulók által előadott jeleneteket láthattunk valamint az énekkarosokat hallhattuk. A műsort Horváth Matild tanárnő állította össze, munkáját Szabóné Fehér Hajnalka és Székely Zoltán segítették, az énekkarosokat Mericsné Rákosa Marianna tanárnő készítette fel. 

"Úgy gondolom, a jelenben való létünket meghatározza a múltunk, annak ismerete, az abban felhalmozott tudás, ebből építkezünk. Az, hogy a gyerekek ilyen műsor keretében tanulják a történelmet, élménnyé teszik saját maguk számára, s ezáltal, átélve az akkori eseményeket, azt gondolom, hogy maradandóbb tudást ad számukra, amiből a későbbiekben építkezni tudnak." Borsosné Csányi Éva igazgató

 1_4.png

2_4.png

 

3_4.png

 

4_5.png

http://hevizitv.hu/hirek/3373-marcius-15i-megemlekezes-alsopahokon?fbclid=IwAR0a48YcTFUDGSliSy6WRaDk--05qhIUxr15Gb7OHjp-hf1rsdlIqUXOFEc

 

 

Szólj hozzá

2023.03.14. március 15 2023